MDT-terapia (McKenzie)
Fysiopisteessä tähän menetelmään ovat kouluttautuneet fysioterapeutit Vuokko Kuoremäki, Mirja Anttonen ja Aune Parkatti. Juha Laukkanen on tällä hetkellä MDT-koulutuksessa.
Mekaaninen diagnosointi ja terapia on monipuolinen alaselän ja niska-ja rintarankapotilaiden hoito- ja tutkimismenetelmä. Fysioterapia alkaa potilaan laajalla haastattelulla ja fyysisellä tutkimisella. Fyysisessä tutkimisessa pääpaino on rangan toistettujen liikkeiden ja pitkäkestoisten asentojen vaikutuksella potilaan oireisiin. Jokaiselle potilaalle suunnitellaan henkilökohtainen hoito-ohjelma tutkimisen perusteella.
Hoidon tavoitteet:
1.) Kivun poisto
2.) Palauttaa rangan täydellinen toiminta
3.) Ehkäistä vaivan uusiutuminen ja progressiivinen paheneminen.
Terapia koostuu tarkoista harjoitteista, ryhdin korjaamisesta ja hallinnasta sekä ensiapuohjeiden opettamisesta uusien oireiden varalle. Harjoitukset alkavat aina potilaan itsensä suorittamista asennoista ja liikkeistä. Tarvittaessa otetaan vähitellen mukaan terapeutin suorittamat tekniikat. Näistä itsehoitoharjoituksista muodostuu potilaalle harjoitteet, joilla hän voi poistaa kipuja, ennaltaehkäistä vaivan uusiutuminen ja mahdollisten uusien vaivojen syntyminen. Periaatteena on opettaa potilasta itse hoitamaan vaivaansa ja tehdä fysioterapeutti tarpeettomaksi. McKenzie menetelmällä pystytään määrittelemään nopeasti ja luotettavasti ne potilaat, jotka hyötyvät mekaanisesta terapiasta ja ne jotka saattavat tarvita leikkaushoitoa tai muuta terapiaa.